NASTANEK CELULITA, MAŠČOBNIH CELIC IN POSTOPEK ODSTRANITVE –

KAVITACIJA – nekirurška liposukcija

Kaj je vzrok za pojav celulita?

Vzrok za nastanek zgleda celulita so povečane maščobne celice. Ko se maščobne celice povečajo preko meje elastičnosti veznega tkiva med tkivom in kožo na določenih mestih potisnejo kožo navzven. Ljudje imamo različno število maščobnih celic, to pa je pri posamezniku enako od konca pubertete dalje. Število maščobnih celic se od tega obdobja dalje bistveno ne spreminja , saj je le 2% maščobnih celic take vrste ki so se sposobne razmnoževati. Število maščobnih celic v obdobju pubertete pa je odvisno od potreb za njihovo ustvarjanje. Torej , več kot bomo ustvarjali viška energije v času pubertete, več maščobnih celic bo proizvedlo telo. Seveda je njihovo število tudi gensko pogojeno. Njihovo ustvarjanje pa se z koncem razvoja organizma ustavi. Na povečane maščobne obloge in zgled celulita nato vplivajo samo povečevanje teh maščobnih celic.

Kako nastanejo povečane maščobne celice?

Ko maščobne celice pridobijo na velikosti, pritiskajo na limfne in krvne žilice.
To vpliva na sistem presnove ter endokrini in vaskularni sistem, kar lahko ima za posledico manjše zmožnosti telesa, da se učinkovito reši (da izloči) vseh odpadnih in strupenih snovi. Še posebej sta prizadeti limfna drenaža in mikrocirkulacija. Tako nakopičene zaloge odpadnih snovi v telesu povzročijo spremembe na veznem tkivu in maščobnih celicah.
Starejši ko smo, vedno večji postaja problem kopičenja in hranjenja maščob v telesu. Maščobne celice otekajo in rastejo. Telesu lasten sistem limfne drenaže tako postane ogrožen in čiščenje odvečnih snovi iz telesa ni več tako precizno, učinkovito, kot je bilo. Nezanemarljivo vlogo pri teh procesih pa igra tudi zmanjšanje funkcije mikrocirkulacije, ki ga povzroča nižanje nivoja proizvedenega estrogena. Hrambo in izločanje maščobe iz celic na področjih, kjer se nahajata celulit in odvečna maščoba delno kontrolirajo tudi receptorji estrogena na celični membrani. Z leti se – tudi naravno- zmanjša proizvodnja elastina in kolagena v podkožju, kar na tako oslabljeni koži pušča vidnejše sledi nepravilnega kopičenja povečanih maščobnih celic. Takšni depoziti maščobnih celic imajo tudi evolucijski pomen, saj zagotavljajo oz. skrbijo za zadostne količine hranilnih snovi za zarodek v času nosečnosti, kar osvetli dejstvo, da se je teh nakopičenih snovi tako težko znebiti samo z malo telovadbe ali lahko dieto.

Kako se pripraviti na postopek odstranjevanja povečanih maščobnih celic?

Za postopek odstranjevanja povečanih maščobnih celic z UZ lipolizo ni potrebnih posebnih priprav. Pred prvim posegom opravite pogovor in pregled. Podrobno vam pojasnimo kako deluje postopek in kaj se z vami dogaja. Po pogovoru in pregledu se lahko takoj odločite za poseg.

S katerih predelov telesa odstranjujemo povečane maščobne celice?

Ne-invazivno odstranjevanje trdovratnih maščobnih oblog, ki jim niti stroga dieta in povečana telesna aktivnost ne prideta do živega opravljamo na najbolj problematičnih deli telesa kot so: trebuh, boki, stegna (»jahalne hlače«), zadnjica, notranja stran kolena in nadlaket. Zavedajte se, da aparat ni namenjen izgubi telesne teže, ampak zmanjševanju obsega in posledično oblikovanju telesa.

Kaj je kavitacija?

Kavitacija je naravni pojav, ki nastane pod vplivom nizkofrekvenčnega ultrazvočnega valovanja. Ultrazvočno polje sproži nastanek mehurčkov, ki zrastejo do določene velikosti in se nato sesedejo sami vase. Pri tem se sprosti energija v obliki toplote (zanemarljiv učinek) in pritiska (prevladujoč učinek). Slednji zlahka razbije povečane maščobne celice v podkožju, ker njihove membrane niso odporne na nastale vibracije in minimalne spremembe nastale v pritisku tkiva. S tem je zagotovljena visoka natančnost in selektivnost terapije, saj ostala tkiva (površina kože, žile, živci, mišice) ostanejo nedotaknjena.

Kako poteka postopek?

Kavitacija ne zahteva posebnih priprav na terapijo. Po razgovoru, pregledu in izpolnjevanju potrebnih formularjev lahko takoj opravimo poseg. Najprej označimo predel telesa na katerem bomo izvajali UZ lipolizo. Prvi korak je vedno merjenje obsega predela telesa, ki bo obravnavan. Poseg na vseh predelih telesa se izvaja leže. Na predel telesa se nanese ultrazvočni gel. Sam poseg se izvaja z ultrazvočno glavo s krožnimi gibi preko izbranega dela telesa. Običajno se pri enem posegu obravnava samo en predel (na primer samo trebuh, noge ali zadnjica). Poseg se zaključi s ponovnim merjenjem obsega. Sam poseg traja od 20 do 40 minut, odvisno od predela, velikosti predela in debeline maščobnih oblog. Poseg se izvaja simetrično na obeh straneh telesa v enakem trajanju. Za dosego vidnih rezultatov se priporoča 6 do 9 terapij. S posegi seveda lahko nadaljujete, dokler ne dosežete želene oblike postave. Dopolnilne terapije niso nujnost, vendar pa limfna drenaža, radiofrekvenca ali vakum terapija bistveno pospešijo presnovo sproščenih maščob in izboljšajo elastičnost kože. Po terapiji ne občutite nelagodja ali bolečine, koža je popolnoma nedotaknjena, zato lahko takoj nadaljujete z vsakodnevnimi aktivnostmi.

Kako dolgo traja en poseg odstranjevanja povečanih maščobnih celic?

Trajanje posega na določenem delu je različen od predela in njegove velikosti. Sam poseg traja od 20 do 60 minut.

Ali je odstranjevanje povečanih maščobnih celic boleče?

Kavitacija je pojav, ki nastane pod vplivom nizkofrekvenčnega ultrazvočnega valovanja. Ultrazvočno polje sproži spremembe napetosti v tkivu. Povečane maščobne celice so na vsako spremembo pritiska okoli njih posebej občutljive. Pri tem se sprosti energija v obliki toplote (zanemarljiv učinek) in pritiska (prevladujoč učinek). Slednji zlahka razbije povečane maščobne celice v podkožju, ker njihove membrane niso odporne na nastale vibracije in minimalne spremembe nastale v pritisku tkiva. Tako postopek UZ lipolize, kakor tudi želeni rezultat – razpad povečanih maščobnih celic – nista boleča.

Kaj občutim med terapijo?

Kavitacijska terapija ne zahteva anestezije. Večinoma jo opisujejo kot prijetno in nebolečo. Manjšo neprijetnost lahko predstavlja le specifičen zvok, ki ga slišite med terapijo, vendar je povsem neškodljiv in izgine takoj, ko niste več v stiku z aplikatorjem. Poleg tega lahko na obravnavanem predelu občutite tudi rahlo toploto, ki pa ne sme biti neprijetna. Če postane moteča, prosite terapevta, naj nanese dodatno količino gela.

Kaj se dogaja po postopku? Kaj se zgodi s sproščeno maščobo?

Maščoba iz razbitih maščobnih celic se v obliki trigliceridov izlije v medcelično tekočino, kjer se pod vplivom encimov razgradi v glicerol in proste maščobne kisline. Vodotopni glicerol prodre v krvni obtok in se porabi za energijo, netopne proste maščobne kisline pa potujejo v jetra, kjer se razgradijo kot vsaka druga prosta maščobna kislina, vključno s tistimi iz hrane.

Ali so možni kakršnikoli stranski učinki?

Obstaja možnost manjših stranskih učinkov, kot so začasna rdečina, povečana žeja in slabost takoj po terapiji, ki pa jo enostavno odpravite s povečanim vnosom tekočine. Vsi ti učinki so kratkotrajni in izzvenijo v nekaj urah. Kljub različnim študijam, ki so dokazale varnost te terapije, se kavitacija strogo odsvetuje v primeru akutnih bolezni, bolezni jeter, problemov s strjevanjem krvi, srčnih vzpodbujevalnikih ter med nosečnostjo.

Kakšne rezultate lahko pričakujem?

Kavitacija zagotavlja takojšnje in dolgotrajne rezultate. V večini primerov se obseg obravnavanega predela zmanjša za 2 do 6 cm že po prvi terapiji. Z vsako nadaljnjo terapijo se lahko znebite še nekaj dodatnih centimetrov. Rezultati lahko nihajo od primera do primera, odvisno od same zgradbe tkiva, predela telesa, starosti, metabolizma, nekaterih zdravil in hormonalnih sprememb. Pravilna prehrana in povečana telesna aktivnost sta seveda dobrodošli in lahko precej prispevata k samemu vzdrževanju rezultata terapije.

Nikoli več povečanih maščobnih celic in celulita?

Ko je potrebno število UZ lipoliz – kavitacij opravljeno so na tem predelu maščobne celice uničene. Vendar se maščobne celice skozi proces regeneracije tkiva obnovijo kar pomeni, da po določenem času telo maščobne celice obnovi. Hitrost regeneracije maščobnih celic je odvisna od potrebe organizma po ustvarjanju le teh in je pogojena z genskim zapisom našega telesa, ki je pri vsakem posamezniku drugačen. Obseg novih maščobnih celic pa neprimerno manjši, pretok limfe je omogočen in s pravilnim prehranjevalnim režimom, z dovolj gibanja in tekočine ostane v mejah neopaznega in nemotečega.