Delovanje in uspeh ortokozmetičnih preparatov izhaja iz skrbno izbranih, blagodejno delujočih in nesporno učinkovitih naravnih funkcionalnih snovi oz. sestavin.

Koncept delovanja temelji na pretežno rastlinskih snoveh in snoveh naravnega izvora, načrtno pa se izogibamo sintetičnih snovi. Ortokozmetični preparati Maria Scintilla so izdelani po dolgoletno dobro preizkušenih, lastnih inovativnih formulah. Primeroma navajamo nekatere karakteristične sestavine:

ORGOTONSKA VODA – je anomalno strukturirana biološka voda, obogatena z morskovodnimi bioelementi. Ortokozmetičnim preparatom omogoča dobro prehajanje dermoaktivnih snovi v kožo, zato imajo visoko uporabno vrednost. Odlikuje jih karakteristična funkcionalnost, so prepoznavni in varni za uporabo.

MARELATURA – je totalni izvleček iz sveže droge obmorske samonikle flore, morske favne (organizmov morja) in api derivatov (čebeljih proizvodov), pridobljena po lastnem inovativnem tehnološkem postopku. Značilno zanjo je celovitost učinkovin.

SINERGIJA – je strokovno dognana zmes naravnih eteričnih olj v višji koncentraciji, ki se za neposredno uporabo na kožo predhodno integrira v primerno kremo, emulzijo ali olje. Izbor usklajeno med seboj dopolnjujočih in podpirajočih se lastnosti eteričnih olj uporabljamo za revitalizacijo globlje ležečih kožnih struktur in dopolnilne namene glede na potrebe kože.

MIXTURA – je strokovno dognana mešanica enega ali več rastlinskih izvlečkov (oleolitov, marelatur) v rastlinskih oljni, fluidni ali gel podlagi, podprta z določenim naravnim eteričnim oljem.

EVDERMNA OSNOVA PREPARATA – je koži slična in koži koristna mazilna zmes, ki vsebuje tako hranil,ne kot specifično funkcionalne snovi, ki jih predvideva formula na osnovi načina uporabe.
Izdelava in uporaba preparatov je koncipirana v skladu z ortokozmetičnimi načeli.  Iz »talaso-fito-aromatskih« učinkovin in ciljev v negovalnem procesu izhaja dejstvo, da je ortokozmetika funkcionalna nega, ki temelji na drugačnem načinu uporabe. Te prednosti in prepoznavnosti so zabeležene v aplikativnem sistemu